Wat is webdesign en hoe belangrijk is het voor je website

webdesign haarlem

In de begindagen van het internet was webdesign in de eerste instantie alleen het vormgeven van een website. Vaak was een webdesigner een Grafisch ontwerper met digitale interesse.

Tegenwoordig zijn websites veel ingewikkelder en uitgebreider geworden en is het niet meer zo eenvoudig. De term webdesign wordt nu ook algemener gebruikt en kan ook het technisch ontwikkelen van websites omvatten. Daarnaast is webdesign allang niet meer alleen het visuele design, maar is de technische bruikbaarheid, het technische design, van een website misschien nog wel belangrijker.

Vaak wordt het design van een website en de techniek die ervoor nodig is om een website te laten draaien niet meer door dezelfde persoon ontwikkeld. Het visuele design word vaak gedaan door de ‘front-end’ programmeur en de technische realisatie door de ‘back-end programmeur’.

Was vroeger alleen een mooie, flashy website voldoende om indruk te maken, tegenwoordig moet je als webdesigner veel meer in huis hebben om in de websitesoep boven te komen drijven. Van de eerste website die gepubliceerd werd in augustus 1991 zijn er anno 2017 ruim 966 miljard websites actief! Om op te vallen tussen die miljarden websites moet je toch aardig je best doen.

Een webdesigner moet tegenwoordig echt goed rekening houden in zijn design met bijvoorbeeld gebruiksvriendelijkheid en de laadsnelheid van een website. Een website volplaatsen met allerlei leuke filmpjes en foto’s doet af aan de laadsnelheid van de site. En bezoekers gunnen je tegenwoordig weinig tijd. 40% van de bezoekers haakt al af als het langer dan 3 seconden duurt om de website te laden.

Ook moeten ze bij het designen van de website rekening houden met mobiele bruikbaarheid van een website, hij moet goed responsive zijn. Een slechte mobiele site kan veel bezoekers kosten. In 2016 gebruikte al 75.1% online gebruikers een tablet of telefoon om te surfen.

Hoewel het gebruik van mobiele apparaten het gebruik van inmiddels desktops overstijgt, blijft het wel belangrijk om aandacht te schenken aan een goede, aparte desktop versie. Mobiele apparaten worden voornamelijk gebruikt voor het checken van social media en email en het gebruik van apps. De conversie in webshops vind nog altijd het meest op desktop computers plaats. Een tablet wordt in verhouding het meest gebruikt om te zoeken en te kijken, maar de uiteindelijke aankoop doet men nog graag op een desktop.
Een webdesigner moet in staat zijn om de identiteit van een merk of dienst om te zetten naar een visueel aantrekkelijke, gebruiksvriendelijke, onderscheidende en vernieuwende online oplossing, waarbij zowel de desktop versie als de mobiele versie evenveel aandacht verdienen.

Bij de zoektocht naar een goed webdesign bureau is het handig om er ook eentje te raadplegen die bij je in de buurt zit zodat je goed kunt overleggen. Zoek dus op webdesign bureau haarlem als je in Haarlem zit en neem niet die goedkope uit Maastricht, zodat je makkelijk face to face kunt overleggen en snel kunt schakelen. Een goede website is echt een belangrijke investering. Je krijgt online niet vaak een tweede kans om een eerste indruk te maken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *