Rekening houden met de aanschaf van software

Er komen steeds meer mogelijkheden in het aanschaffen van verschillende software, je kunt kiezen tussen ‘software as a service’, on/off-premise of cloudsoftware. Er wordt steeds vaker software aangeboden in een abonnementsvorm, dit is vaak handig omdat je daadwerkelijk betaald voor wat je gebruikt. Waar je niet voor betaald heb je ook geen toegang meer voor.

Vele soorten software

Wat je veel ziet is dat on-premise software samengaat met cloudsoftware, je krijgt dus on-premise software om het binnen jouw organisatie geschikt te maken en door cloudsoftware wordt het aangevuld. Hierdoor loop je wel de kans dat er dingen overlapt worden met elkaar en dus eigenlijk dubbel betaalt voor functionaliteiten.

Een oplossing om deze software goed bij te houden en de overlapping kan ontlopen is software asset management. Hierin kun je bijhouden wat je allemaal aan licenties hebt lopen en of je deze moet verlengen of afbreken.

Software kiezen

Om te kijken welke software het beste past binnen je organisatie is het goed om te kijken naar de volgende punten:

Leverancier: hoelang is de leverancier als speler? Snappen ze de markt waarin jij handelt? Dit zijn goede vragen om rekening mee te houden, wanneer een leverancier al beter bekend is in de markt en ze hebben andere bedrijven gedaan die binnen dezelfde markt spelen is dit altijd een voordeel.

Licentiestructuur: softwarepartijen verdienen vooral geld door het verkopen van de licenties en zijn erg goed met de licentiestructuren. Zo zijn er partijen die de licenties verkopen in staffels, wanneer jij een aantal licenties hebt en dat valt in een bepaalde staffel zal dit altijd naar boven worden afgerond.

Ook onderhoud van de software is een goed punt om over na te denken er zijn partijen die onderhoud zien als een gezamenlijke rekening voor de bedrijven die deze software gebruiken. Dit is een voordeel, het komt slechter uit wanneer de leverancier iedereen apart laat betalen. Alles wordt in een contract afgesproken, het is dus zaak om deze altijd goed door te lopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *