Een vacature gebruiken als marketingmiddel

Onderhandelen

Als ondernemer wil je het meeste rendement halen uit je investeringen, zo ook uit je uitgezette vacatures. Wij stellen ons de marketing vraag of een vacature kan worden ingezet als marketingmiddel. Vorig jaar zagen we een enorme groei van het aantal vacatures. Het gaat dus goed met de aantrekkende arbeidsmarkt.

Mocht jouw onderneming met een of meerdere vacatures onder de aandacht gebracht worden, wees dan bewust van welke boodschap je de arbeidsmarkt en de wereld meegeeft. Het is een signaal of visitekaartje van je bedrijf, of dat kán het zijn. Hoe presenteer je je werving en selectiebeleid? Hoe ga je om met de sollicitatiebrieven die binnenkomen in je mailbox? Geef je overal reactie op of schiet het er soms bij in om niet alle sollicitanten te voorzien van een antwoord? Het lijkt wellicht niet graverend, maar kan een hoop uitmaken in de manier waarop je je bedrijf presenteert. Zo komen wij beetje bij beetje bij het thema vacature als marketingmiddel.

Tips en tricks voor succesvolle werving en marketing

De reputatie van een onderneming wordt direct beïnvloed door de communicatie. Zo kan een communicatieve blokkade schadelijk zijn. Denk aan het niet beantwoorden van sollicitatiebrieven. In het huidige snelle digitale tijdperk wordt zelfs de reactiesnelheid als kwaliteitsnorm beschouwt. Zo wordt je vacature minder aantrekkelijk wanneer je pas na een week een reactie geeft stuurt.

Hecht hiernaast niet te veel waarde aan normen en regels. Origineel en opvallend zijn is belangrijk, maar niet zo belangrijk dat je met frequent gebruikte uitspraken als “no nine to five mentality” verwerkt in je vacaturetekst. Wees oprecht en stuur de boodschap uit die aansluit bij je bedrijfscultuur en het takenpakket en eisen van de functie.

 

Een naadloze afstemming van je communicatie op de behoeften van een doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan reclame maken voor je vacatures middels sociale media-advertenties. Mocht je op zoek zijn naar een nieuwe medewerker in de 20, dan is deze strategie vaak niet de juiste. Jongeren voelen minder voor Facebook advertenties dan de oudere doelgroep. Hierin vindt een verschuiving plaats.

 

Waak ook voor de tunnelvisie. Mocht het zo zijn dat je voor een functie ervoor voelt om de eerste de beste kandidaat aan te nemen, denk er nogmaals over na. Het kan zijn dat de “vlinders” een match made in heaven-gevoel kunnen geven. Vandaar is het voor een weloverwogen arbeidsovereenkomst altijd goed om meerdere perspectieven in te zetten en meerdere kandidaten op gesprek te laten komen, hoe goed de indruk ook moge zijn.

Doe inspiratie op bij vacaturebanken

Een vacaturebank kan je als ondernemer helpen om inspiratie op te doen over wat je wel en wat je niet wilt doen met je wervingsproces en hoe je vacature daadwerkelijk als marketingmiddel kan worden ingezet. Filter eens bij een vacaturewebsite op jouw specifieke target gebied en liefst nog verder in de funnel en zet een aantal concurrenten op een rijtje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *