AR in het dagelijkse leven

Augmented Reality voegt iets toe aan de werkelijkheid, het legt een virtuele laag over de wereld om je heen. Nu smartphones steeds beter worden, met krachtige hardware en innovatieve apps, begint AR steeds belangrijker te worden in het dagelijkse leven. Nu lopen we nog met een iPhone X rond, straks wordt dit wellicht een Magic Leap bril met Mixed Reality. Met al die futuristische termen als VR, AR en MR is het niet altijd even duidelijk wat er nou écht mogelijk is. Laten we daarom eens kijken wat AR ons in het dagelijkse leven zal gaan brengen, en wat je er vandaag al mee kunt doen!

AR gaat ons leven voorgoed veranderen

Nu is het vaak nog een kwestie van gimmicks en spelletjes. Een masker op je gezicht, Animoji die kunnen praten, of Pokémon vangen op straat. Langzaam maar zeker zal Augmented Reality het dagelijks leven binnensluipen, op plekken waar je dat wellicht niet zal verwachten. Er zijn daarbij twee belangrijke aspecten die een rol spelen; de app bouwers moeten toepassingen bouwen die ook echt een meerwaarde bieden, en de apparaten moeten zo gebruiksvriendelijk zijn dat je niet merkt dat je ze gebruikt. Laten we eerst eens naar de hardware kijken.

Apparaten voor Augmented Reality

Slechts tien jaar geleden waren telefoons om mee te bellen of om een tekstbericht mee te sturen. Met de introductie van smartphones is de tijd die we besteden aan telefoneren steeds minder geworden, in ruil daarvoor zijn we bezig met social media apps, games en de meest uiteenlopende applicaties. Welke hardware gaan we gebruiken voor AR in het dagelijks leven?

AR smartphones

Het lijkt wel alsof we nooit iets anders hebben gebruikt, toch zijn smartphones bij de massa slechts tien jaar bekend. De combinatie van een draagbaar formaat, een accu die lang meegaat, een camera, gyroscoop, GPS en de mogelijkheid om complexe software te draaien maakt de smartphone ideaal voor Augmented Reality toepassingen. Nu Apple het ARKit systeem heeft uitgebracht, en Google hun eigen AR Core heeft gelanceerd, is het eenvoudiger dan ooit om AR apps voor smartphones te maken.

AR tablets

Je kunt AR tablets zien als lompe smartphones, toch is dat niet terecht. Een tablet is eigenlijk veel meer een draagbare computer, zeker in combinatie met de juiste software. Een tablet heeft een groter scherm, zo kun je meer zien en naar het beeld kijken met meerdere personen tegelijkertijd. Zo krijg je met AR op tablet een venster op de wereld om je heen zoals je die nooit eerder hebt ervaren. Smartphones zijn voor buiten, tablets voor binnen in huis, voor Augmented Reality zijn ze beide zeer geschikt.

AR brillen

Hoewel er al enige tijd AR brillen bestaan, zijn ze nog niet bekend bij het grote publiek. Google wilde met de Glass AR bril deze technologie naar de massa brengen, maar ze waren toch net iets te vroeg. Er komen steeds meer merken die hard werken aan Augmented Reality brillen die geschikt zijn voor het dagelijkse leven zoals Vuzix, Epson, ODG en Magic Leap. Met beelden die perfect aansluiten op de werkelijkheid en besturing via spraak en gebaren kan deze technologie de opvolger worden van de smartphone.

Augmented Reality apps

Naast de hardware speelt software uiteraard ook een belangrijke rol. De toepassingen moeten niet alleen aanspreken bij de eindconsument, ze moeten ook een toegevoegde waarde bieden. Hier zijn enkele voorbeelden van AR apps die je nu al kunt gebruiken:

  • Navigatie: Eerst had je een TomTom in de auto, toen Google StreetView met 360 beelden en nu AR navigatie met een smartphone. Zo kun je op diverse luchthavens al de weg vinden met AR apps.
  • Virtueel gereedschap: Je hebt geen waterpas meer nodig om een schilderij aan de muur te hangen, je kunt de huiskamer opmeten met een Augmented Reality app. De smartphone is de nieuwe multitool geworden.
  • Studeren met AR: Vroeger moest er bij elke aanpassing een nieuwe editie van een studieboek gedrukt worden, met AR apps kun je bestaande boeken uitbreiden en aanvullen met Augmented Reality. Richt de camera van een tablet op een pagina en bekijk de extra informatie.
  • Shopping: Niet zeker of die bank in de woonkamer past? Zet ‘m virtueel neer met de meubel apps van IKEA of Bol.com. En in de stad kun je door te “scannen” met je smartphone persoonlijke aanbiedingen spotten. Zo wordt winkelen een waar avontuur.
  • Games: Door Pokémon GO zijn we massaal weer gaan lopen op straat en in het park. AR gaming is de nieuwe Wii Fit, en waarschijnlijk nog veel meer. Wat dacht je van een RTS op de keukentafel?

Augmented Reality in het dagelijks leven is geen toekomst meer, het is nu al mogelijk! Welke AR apps heb jij al geïnstalleerd?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *